SVLS

честа питања

Једно од неписаних правила јесте да се кандидату за приступ мора дати одговор на свако питање које га интересује. Ево најчешћих питања и одговора, мада уколико имате још питања, контактирајте нас.

Честа питања

П.

Шта је Слободно Зидарство?

О.

Слободно Зидарство је древна и глобална организација Братског типа, која кроз организовање Браће по Ложама и степеновима пружа могућност учења о моралу и  поштењу, кроз симболику и алегорију. Масонерија није тајна организација већ је „организација са тајном“. Чланство у Ложи се сматра чашћу.

П.

Да ли је Масонерија религија?

О.

Није. Масонерија у своје кругове прима људе који имају свест о постојању Више Силе или Творца Планете и свега живога и неживога, без обзира којој религији припадао. Предуслов је да нема анимозитет према другим религијама и припадницима истих. Учења у Слободном Зидарству су на темељу теолошких. Бога Масони зову Велики Неимар Свих Светова, Велики Архитекта Универзума, и сл.

П.

Како се постаје Масон?

О.

Тражи и биће ти дато. Приступ са у већини случајева треба затражити, а некада и особа буде директно позвана да приступи Братству. Само Брат на Мајсторском степену има право да позове кандидата да приступи Братству.

П.

Који су критеријуми за приступ?

О.

Најважније је да је особа „добар човек на добром гласу“, а то ћемо проверити. Особа мора бити пунолетна, да није члан ниједне друге Масонске организације и да није осуђиван или под истрагом пред Државним органима било које земље.

П.

Који је став Цркве о Масонима?

О.

Како које Цркве. Српска Православна Црква, од свих Цркава има најлибералнији став по питању Масона и многи монаси, свештеници, епископи па чак и митрополити су били чланови Братства.

П.

Како престаје чланство у Слободном Зидарству?

О.

Конституција СВЛС (унутрашњи статут СВЛС) каже да чланство у Ложи престаје смрћу Брата, Изласком по својој вољи (изузетно ретко се дешава) и искључењем из Ложе (након дисциплинског поступка).