SVLS

Беседа Великог Мајстора

Велики Мајстор је титула коју носи Врховни лидер Суверене Велике Ложе Србије. Он је први међу једнакима и његова реч се беспоговорно поштује и уважава како је прописано Масонском традицијом.

беседа великог мајстора

Поштовани посетиоче,

Добродошли на сајт Суверене Велике Ложе Србије, Ложе која свој рад темељи на Мудрости, Снази и Лепоти живота око нас али и у нама самима. Слободнозидарски пут свакога од нас је онакав каквим нам га је Велики Неимар Свемира наменио и зацртао а на нама је да га употпунимо онако да будемо богатији духом и моралом, чашћу и универзалним људским вредностима.

Обавеза сваког Брата јесте да се придржава правила која су Браћа Масони кроз векове доносили да би Ложе опстајале, постајале зближеније и свој пут ојачавале кроз Братску љубав и повезаност. Наш пут је да следимо Светлост која се указала ”људима који траже светлост” и да никада са тог пута да не скрећемо, уз помоћ наше Браће у колонама који су нам ослонац и снага. Усредсређени смо на тај пут, мотивисани да наше друштво чинимо бољим за све људе, не само Слободне Зидаре и да кроз тешкоће градимо ”Храм хуманости” у константној борби са највећим изазовима Егом и Сујетом. Међу нама су сви једнаки, сви смо Браћа.

Ми смо отворено Братство које негује древне и давне тајне Слободних Зидара. Масонерија је највећа и најстарија организација Братског типа на Свету. Циљ Слободних Зидара је пре свега изградња самога себе и кроз ту изградњу, изградња нашег друштва у целини. Мисија Слободних Зидара јесте успостављање фер друштва на целој планети и поштовање свих здравих и правих друштвених норми и начела.

Ми нисмо тајна организација и наше постојање је познато и јавно.

Ми темељимо наш рад на чувању древних тајни Слободних Зидара из времена када су те тајне биле ретке и често забрањиване. Предуслов да неко постане Слободни Зидар јесте да је, између осталих критеријума, особа која има свест о постојању више Силе и Творца Универзума. Само верујући могу да продру међу нас …. Наше постојање је јавно, али је припадност у нашим редовима тајна. Обавеза и дужност сваког Брата је да ту тајну чува.

У наш Братски Ланац примамо „слободне људе на добром гласу“, жељне изградње себе и непрестаног раста и развоја без компромиса. Либерално смо друштво али са јасним правилима функционисања и деловања, зарад свих нас и нашег пута ка Светлости. Узвишени циљеви којима тежимо су достижни али пут ка њима није лак. Ми не гледамо иза себе, већ у себе.

Уколико у Вама постоји чежња за Светлом и древним тајнама Слободних Зидара, на наша врата можете покуцати. Радо ћемо размотрити Ваш пријем.

Брат М.Б.
Велики Мајстор
Суверене Велике Ложе Србије