SVLS

О НАМА

Рад Суверене Велике Ложе Србије је рад на сваком Брату понаособ и усмерен је по путу давно уцртаном од стране Хирама Абифа и осталих великих Мајстора, слободнозидарским правцима са заједничком идејом о изградњи “човека до човечности.” Заједно.

Суверена велика
ложа србије

Суверена Велика Ложа Србије (СВЛС) је суверена и самостална слободнозидарска организација.

Званично је основана 02.07.6019. г.и.с у Новом Саду приликом уједињења четири праве и потпуне слободнозидарске Ложе у Суверену Велику Ложу Србије и тиме је остварена тежња Браће из Ложа и њихових старешина да се уједињено градимо даље на Масонском путу.

Идеја и пут настанка Суверене Велике Лозе Србије је почео Уносом светла у Ложу Петар 2. Петровић Његош 21.01.6017. г.и.с. у Оријенту Београд. Након тога, пут остварења жеља и тежње Браће да изграде озбиљну организацију је био уцртан на масонску мапу Србије.

Ложе Иво Андрић, Светозар  Милетић и Алма Монс су храбро пратиле идеју и филозофију Суверене Велике Ложе Србије у изградњи нове јаке организације која ће пре свега пратити све Масонске постулате, законитости и правила.
После тога, изграђене су и Ложе Свети Георгије и Ложа Фарос као изузетно снажни стубови СВЛС.

Тренутно су у Саставу Суверене Велике Ложе Србије пет Правих и Потпуних Слободнозидарских Ложа које самостално али и често заједнички делују са својом Браћом члановима на заједничком путу „спознаје самога себе“.

Заједно са четири Велике Ложе из Србије формира се Савез великих Ложа Слободних Зидара Србије (СВЛСЗ) који у том тренутку броји преко 1800 чланова из Србије и региона. Функционисање СВЛСЗ је либерално, веома отворено и пре свега усмерено ка јачању везе међу Браћом и уздизањем слободнозидарског духа у Ложама. Браћа су такође изузетно повезана и на пословном нивоу који негујемо јер сматрамо да је битан како везиво људи у модерним временима.

Године 6019. успостављени су јаки контакти и блиска сарадња са Алијансом Трачија (Grande Aliance Maconnique Tracia) и припремљено је прикључење Алијанси, као и Посвећење и Унос Светла у Суверену Велику Ложу Србије од стране три Велике Ложе чланице Алијансе.
Тим чином, СВЛС је постала члан треће по величини Масонске Алијансе која тренутно у Свету броји преко 500.000 чланова и невероватним ресурсом „добрих људи на добром гласу“ из целог света.

Суверена Велика Ложа Србије је самостална и суверена и не дозвољава мешање других страних или домаћих обедијенција у њен рад али је отворена и заинтересована за сарадњу са свим масонским организацијама или другим редовима сличне структуре у Србији или Свету.
Као патриотска организација, СВЛС поштује законе Србије и труди се да унапреди сваки сегмент нашег друштва и наше државе.

Ложе под заштитом СВЛС су окренуте стицању знања занатских степена, изучавању и усавршавању извођења ритуалних радова, а Браћа надоградњи својих духовних, моралних и личних особина али и дружењу и социјализацији међу собом кроз хуманитарни рад и доброчинство.

Поштовањем Древних Међаша, Конституције СВЛС и напослетку Андерсонове конституције, СВЛС својим деловањем доказује и показује на делу изреку која је сваком Масону добро знана и гласи „само нас закон чини слободнима“.